İzmir’de içme suyu tehlikesi… Bir baraj daha yapılıyor
Türkiye felaketlerle boğuşuyor…
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 11 il afet bölgesi ilan edildi.
Şehirlerdeki bir diğer doğal afet de korkutucu bir hal alan kuraklıktır.
Mevsim normallerinin üzerinde devam eden hava sıcaklıkları birçok göl ve barajın kurumasına neden oluyor.
İzmir’de kuraklıkla mücadele ediyor
Kuraklıkların ardından şehirlerin içme suyu büyük ölçüde azaldı.
İzmir kuraklıktan etkilenen bir şehir oldu.
Kentin en büyük barajı olan ve kentin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı’nın görüntüleri endişe verdi.
300 günlük su kaldı
Barajdaki su seviyesi gözle görülür şekilde düşerken, yağış olmaması durumunda Tahtalı’da 300 günlük su kaldığı belirtiliyor.
“23 yılın en kurak 5. yılındayız”
İzmir Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürlüğü (İZSU) Su Arıtma Daire Başkanı Hakan Alpsoykan ise şöyle konuştu:
2001, 2003, 2008 ve 2009’da daha kötü durumlar yaşadık ama 2009’dan sonraki en kötü yılımız bu. Tahtalı Barajı açısından son 23 yılın en kurak 5. yılındayız. Yağmur mevsimi henüz bitmedi. İnşallah daha fazla yağış alırız.
“Aktif doluluk oranı yüzde 40 civarında”
İzmir’in su ihtiyacının hem yer altı sularından hem de yerüstü sularından karşılandığını kaydeden Alpsoykan, şu şekilde konuştu:
İzmir için en değerli yerüstü su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndan yüzde 45 su alıyoruz. Tahtalı Barajı’nda bugün itibarıyla su ölçüsü 135 milyon 650 metreküp, fiili doluluk oranı ise yüzde 40 civarında.
Geçen yıl 217 milyon metreküp suyumuz vardı ve yüzde 69 doluluk oranımız vardı. Yani Tahtalı Barajı’nda yağmur yağmasa İzmir metropolüne 300 gün yetecek su var.
Yaptığımız planlamalarla bu suyu verimli kullanmaya çalışıyoruz. Bu yıl Tahtalı Barajı için son 23 yılın en kurak 5. yılı. Geçen yıl Tahtalı Barajı’na 708 milimetre yağış aldık.
Bu yıl ekim ayından bu yana aldığımız yağış miktarı 353 milimetre. Bu da bize toplam 26 milyon metreküp su getirdi.
Vatandaşlarımızdan sularını daha dikkatli kullanmalarını rica ediyoruz. Mart-Nisan aylarında yağış olması durumunda biraz daha nefes alacağız.
“Aktif doluluk yüzde 36”
İzmir’in diğer barajlarındaki son durum hakkında bilgi veren Alpsoykan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Balçova Barajında şu anda yüzde 39 dolulukla 3 milyon 143 bin metreküp suyumuz var. Geçen yıl 5 milyon 896 bin metreküp su vardı. Balçova Barajında yüzde 35’lik bir azalma var.
Barajın beslediği bölgeler dikkate alındığında 150 gün yağış olmaması durumunda su mevcut. Çeşme Kutlu Aktaş Barajında 7 milyon 566 bin metreküp suyumuz var. Aktif doluluk yüzde 36.
Geçen yıl 14 milyon 700 bin metreküp su vardı. Aktif doluluk oranı yüzde 88 oldu. Yani hiç yağmur yağmazsa burada yaklaşık 450 günlük su var.
Ürkmez Barajı’nda yaklaşık yüzde 50’lik bir azalma var ama bu barajda 500 günden fazla yetecek kadar su var. Ürkmez Barajında 4 milyon metreküp suyumuz var.
Eski yerleşim ortaya çıktı
Tahtalı Barajı’nda su seviyesinin düşmesiyle birlikte eski yerleşim yerindeki cami tamamen su yüzüne çıktı ve yerde midye kabukları görünmeye başladı. Barajın son hali havadan görüntülendi.